2018. november 21., szerda

Teljesség-átiratok (111.)


A felborult poloskát, akit stabil oldalfekvésbe helyezett egy arra járó ugrópók, egy legyecske szájon át lélegezteti (a kis buta, nem tudja, hogy a poloskák a potroh oldalán vesznek levegőt), egy másik légy pedig lelki támaszt nyújt. Ja, nem.
Macaroeris nidicolens - Fészkes ugrópók poloska zsákmányával, pákosztoslegyekkel
A valóság: Az apró ugrópók gond nélkül elejtette a majd háromszor nagyobb poloskát. Nekilátott az ebédnek, de a jelenetet észrevéve keselyűként jelentek meg a pákosztoslegyek, melyek a ragadozók zsákmányainak testnedveit szokták dézsmálni.
(Ujvári Zsolt fényképfelvételei és leírásai)




Befejezés

Amit itt olvasol: több mint világnézet, és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod.
Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni. Nincs benne szó Krisztusról, a testet öltött Istenről, aki szakadatlanul meghal és poklot jár az emberért.
Az itt-mondottaknak nem az a rendeltetésük, hogy elhidd őket, hanem hogy igazi lényedre, igazi világodra eszméltessenek.
Csönge, 1944-45
(Weöres Sándor: A teljesség felé)





én ugyanekkor
pákosztoslégy voltam
(mondjuk úgy: legyek)

a saját, kiérdemelt
hawaii nyaralásomon





A jóllakott pákosztoslégy (Milichiidae faj) potroha már majd szétdurran, de valószínűleg ritkán adódik alkalom arra, hogy ennyire jóllakjon. Nem átallott egészen a meglepett fészkes ugrópók (Macaroeris nidicolens) csáprágói közül szívogatni a poloska nedveit!! Elképesztő találkozásnak voltam tanúja, figyelembe véve, hogy a légy méretéből adódóan is potenciális préda lehetne...




ugyanakkor a
légy sem lehet teljes és
dugig jóllakott




Budapest, 2014-18
(Hegyi Zoltán Imre: Teljesség-átiratok)





- egy fontos idevágó van, az előző kötetem kódája, Sárosi Ervin képével

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése