2018. július 1., vasárnap

Teljesség-átiratok (76.)

Tatár Rózsának, köszönettel

Marianne Succord szobraiA visszautasító érzelmekről
Rossz-hajlamaidat ne fojtsd el, hanem csiszold jóvá őket. Bármily ártalmas, beteg, rosszindulatú hajlamra bukkansz: ne feledd, hogy akárminek csak az állapota lehet rossz, de nem az alaptermészete.
A külvilágból se utasíts el semmit; ne gyűlölj, ne irtózz, ne undorodj. Ha valami iránt ellenszenvet érzel, ez annak a jele, hogy nem ismered eléggé. Mind az, ami a világban szenny, csak hozzád való vonatkozásban szenny és nem önmagában; húzódj ki belőle és már nem szenny többé, hanem semleges jelenség.
Ha egy tányérról levest ettél, az üresen maradó tányérra azt mondod: piszkos; pedig nem tapad rája más mint annak a levesnek maradéka, melyet előbb mint tisztát ettél. A trágya a szoba közepén mocsok, a gabonaföldön éltető-erő. Így van mindennel, ami tisztának, vagy mocskosnak tűnik; semmi sem önmagában jó, vagy rossz, csak a helyzete szerint.
Ami hozzád-vonatkozásában tiszta: fogadd magadhoz; ami hozzád-vonatkozásában szennyes: ne érintsd; de a rád-tartozót és érinthetetlent egyformán szeresd. Ne gyűlölj, ne irtózz, ne undorodj. Ha valami iránt ellenszenvet érzel, ez egyrészt megértőképességed csonkaságának jele, másrészt annak, hogy ellenszenved tárgya valamilyen formában benned is jelen van. Gyűlölöd a gazdagokat? tisztítsd ki gazdagság iránti vágyadat s majd nem gyűlölködsz. Utálod a nőhódítókat? tisztítsd ki érzéki vágyadat s majd nem utálkozol. Ilyenkor nem az ellenszenv tárgyát kell megbélyegezned, vagy javítani próbálnod, hanem önmagadban megkeresned annak megfelelőjét s azt finomítanod, míg az ellenszenv el nem oszlik benned.
Mások hibáján csak akkor próbálj javítani, ha e hibát jól látod, anélkül, hogy számodra visszataszító volna; s ha biztosan tudod, hogy beavatkozásod nem tolakodás és nem reménytelen kísérlet.
(Weöres Sándor: A teljesség felé)
kőbele tiszta
kavicséh-belseje tiszta
jól-lakottság

mosott kavicsok a tengerpart szegélyén 
a parti éh kicsap a tengerre
fuldoklásba öltözött dagály

egy barlang falán vörös agyagból nyert
színekkel zsákmányállatot fest
a látvány körbetapogatása

dagály tovább sodort rezignációból
barlang falára örökített lakoma

amikor nem lesz egyszer 
megtudod
mit is érnek a fuldoklásból és
nyeldeklésből elegyedő szavak

egyszerre nem vehetsz magadhoz
falatot
levegőt

amikor nem lesz most
szembesülsz vele
mekkora a lábad nyaldosó
áradatból a magadé

addig csak örökítsd mosott
nyelv alá szorított kavicsok
lassú kopását2 megjegyzés: