2015. szeptember 12., szombat

Vándorvilág

inspiráció: http://gittegylet.com/2015/09/10/vandor-gondolatebresztok/





Hozott anyagból
épült birodalmak
madárijesztői!








Vitte a szél már
évezredek óta az
embert - ahogy most.








Viselhetetlen
élete elől fut az
álmai után -








álmait viseli
nincs nála semmi más -
ősödnél se volt.



***


Kipukkan álma?
Ezredév alatt
a miénk is kipukkadt. 









2 megjegyzés:

  1. kíváncsi leszek, hányan kekecelnek majd ezzel. hogy volt az ősünknél pl. fegyver (mintha igazolna bármit, ha nem a részvét adatja, hanem az erő veszi el...) de ha az Avar sírleletek szórvány-eloszlására gondolok, végiggondolom az idevándorlások történetét kunok, jászok, meg a többi (meg amit most látok) akkor elfoghat a gyanú, hogy az avarok is "migránsok" voltak - s így volt kettős a hon foglalása.
    Ja hogy sokan pont ettől tartanak? Szilárdítsd meg a kultúrád, hogy vonzó legyen, formálható, de nem elsöpörhető, hogy akarjon bele integrálódni, aki jön - akarjon a létével formálni rajta, amíg beilleszkedik. Ha nem sikerül? Ha nem elég erős, vonzó, átgondoltan csábító és kívánatos? Ha valójában folyamatosan fonnyasztod, pusztítod piti napi érdekből rohasztod szándékosan? Akkor elmos az ár, ahogy az egykor itt kialakult (és szerintem az avar beszivárgás által fellazított) kultúrákat mosta el Árpás apánk bejövetele. Ez ellen hiába építesz kerítést: elmossa, mint a gyerek homokvárát a dagály. Csak az marad állva, akit megtart a gerince. Vastagíthatod a bőröd, annál jobban fog fájni, amikor elhasad.
    Európa gerince a humanizmus - mégpedig elfogadó-elutasító (de mindenképpen elválaszthatatlan) viszonyban a keresztény értékekkel. Az ide bemenekülők befogadása erkölcsi parancs, aki ezt nem akarja látni, az nem hordozza ezt az értékrendet. Jelenleg humanitárius kötelességeink vannak. Hogy közben megmérődik a kultúránk valódi ereje? Hát pontosan erre és ezért van. Jó tudni, egyenlőre bukásra állunk.

    VálaszTörlés