2014. május 7., szerda

Koncert után




ébere válik reggele máll
kávé pörk olajillata száll
álomkóc marad éhe alatt
szemsarokablak süt be a nap -

ébere válik tegnapöröm
borzongó idegébe köszön
dallam futja akár libabőr
holnapi szájíz tegnapi sör -

ébere válik álom alatt
szemsarokablak éhe a nap
bőrön futkos a tegnapi dal
borzongásbol a fénybe rivall -

ez a borzongás még tegnapi fény
dallam szédeleg át idegén
reggele mállik ébere ég
csak a tegnap tölti be testidegét

ébere válik a fényre öröm
dal szakad élet a fénybe köszön
reggele mállik az ébere szól
mint dallam lüktet a fénye alól.







2 megjegyzés:

  1. ide mentem azt, amit egész nap láthattatok:
    ébere válik reggele máll
    kávé pörk olajillata száll

    (majd egyszer ezeket a csonkokat is
    verssé szendergi a másnap)

    VálaszTörlés
  2. Konkrétan sajnálom már, hogy az első és második variációját nem mentettem ide - ahol ez a maradvány négy sor először egyéb töredékek és csonkok közül nézett ránk, míg az önkény és a fáradtság egybe nem rántotta összefüggéstelen "alibiverssé" -, hiszen talán érdekes lehetett volna annak, aki kíváncsi, hogyan is épül bennem a szó.

    Ez a ritkább. Általában inspirálódom, kép, zene, más mondata indít szót bennem - és vezet is sorvezetőként szinte a megkezdett gondolat. De van úgy, hogy csak nézem, mi akar kibuggyanni. Ezekből lesznek a számozott hangminták, ahol töredékek lebegnek egymástól elcsillagozva. Akad olyan nap, amikor csak lejegyzem ezeket a csonkokat. Sokszor nem is történik velük egyéb. de akad reggel, amikor az egyik ilyen kibuggyanás több teret követel a többinél.

    Ez pedig így szokott lezajlani: előbb (szent lustaság) alibiverssé rántom az összefüggéstelen kis töredékeket - leleplező, ha ismétlődik valamelyik: az akarna terebélyesedni. Aztán (mint itt is) lemarom róla az oda nem illőt. Néha keservesen - ha túl sok melót öltem az összefüggés-teremtésbe. És némi ógás-mógás után innentől már úgy működik, mint a más inspiráló magvacskája: vezet a gondolat-hangulat (szerencsés esetben: megírja magát).

    Csakhogy mindez jobbára lezajlik reggel hat és hét között. A nagyon sűrű, élmény-teli, befogadóra hangolt állapot (meg az ezzel járó fáradtság) tehet róla, hogy tegnap hattól este hatig tartott...

    VálaszTörlés