2017. június 9., péntek

Média-slam (avagy a haikuskandallum)






Egy reggel az ismert költőblogger, HZ(s) a
következő haikut tette közzé az összes elérhető felületén:
a jelenések eltűnnek
amikor eltűnik
a jelen

A Ripost reagált elsőnek, címlapon öles betűkkel hirdette, hogy az UV-sugárzás nem káros, hiszen a napfényre (ahogy azt mindenki tudja) szükségünk van, viszont ilyen rémületkeltésre, hogy
a jelenések eltűnnek
amikor eltűnik
a jelen
a lakosságnak egyáltalán nincsen szüksége.

A kórusba bekapcsolódott a Lokál, amely szerint az, hogy a jelen szabadságharca Brüsszel és Soros ellen jelenés a nemzeti keresztény kultúránk ellen elkövetett egyértelmű támadás! És csak egy felelőtlen és hazafiatlan elme képes eltűnő jelenésnek titulálni ezt a büszke és szabad európai országot, ezt az Isten kalapján egyre jobban teljesítő bokrétát!

Este a Tényekben felháborodott budapestiek kérték ki maguknak ezt a kijelentést, 
hogy a jelenések eltűnnek
amikor eltűnik
a jelen,
a televízió tudósítása szerint hazafias biztonsági őrök közbeavatkozására volt szükség a kialakuló lincshangulat koordinálására, akiket Németh Szilárd rezsibiztos, a nemzet Ogréja vezetett...

Ezzel kapcsolatban Washingtoni tudósítónk megkérdezte David Lynchet, aki a feltett kérdést megkerülve a Pentagon azon értesüléséről kezdett beszélni, miszerint a Twin Peaks új évadának első három része orosz hackerek műve.

Orbán Viktor miniszterelnök a rádió reggeli műsorában kijelentette: így okoz nemzetközi bonyodalmat egy felelőtlen civil kijelentés, ezért helyesebb, ha a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a polgár a véleményét mindig a Minden Idők Legsikeresebb Nemzeti Konzultációiban fejti ki. Laura Palmerről nem kérdezték, mivel a miniszterelnök nőügyekkel tudvalevőleg nem foglalkozik.

A KMTG Előretolt Helyőrségének szerkesztősége e provokációra csapatmunkában a következő válasz-haikut alkotta:
a jelen mindig tart és
egyre szebbé lesz!
előre, nertárs!



A liberális netmédiában a megszólalók többsége elkésett mea culpának értékelte HZ(s) elhatárolódó haikuját, miszerint
a jelenések eltűnnek
amikor eltűnik
a jelen
hiszen HZ(s) tudvalevőleg a Napút retrográd köréhez tartozik, és mint tudjuk, érték-házőrző konzervatív kutyából soha nem lesz szalonna. 

Bár néhányan üdvözölték a hatalom köreinek erodálódását, Konok Péter az inkriminált haikuból kiindulva gyilkosan ironikus publicisztikát jelentetett meg a fészen, Merényi Dani Grafit és Pápai Gábor karikatúrát rajzoltak a jelennel együtt eltűnő költőbloggerről.

Purosz Leonidasz a Műútban költséghatékony kritikában kijelentette: a haiku amúgy sem vers.

A Kéknyúl Band a hírek szerint fontolgatja a haiku megzenésítését; az együttes tagjai megegyeztek abban, hogy nem dagonyázni akarnak a jelenben, hanem feloldódni benne, tehát nem blues lesz, hanem jazz, mégpedig így:
a jelenések eltűnnek amikor 
eltűnik a jelen...

Fiatal slammerek, köztük Futó Benedek, Élő Csenge és Szén Benjamin Jelenések feliratú pólóban ünnepelték meg a Kolorádó-fesztiválon Bokor Krisztiánnal a folyamatos-jelent.


Végül a Reggeli Show száguldó riportere hozzálassult a kerékpárúton haladó költőbloggerhez, hogy megkérdezze, mégis hogy gondolta mindezt. HZ(s) kijelentette, mindössze kinyitotta Madách Az ember tragédiáját - s ott olvasta a sort: a jelenések eltűnnek. Amikor véget ér egy-egy szín, a jelenések eltűnnek Ádám álmából. 

A költőblogger nem érzi felelősnek magát a kárért, amit a kijelentésével okozott, szerinte mindez csak a média jelenlegi állapotait tükrözi, amelyek, mint
a jelenések, úgyis eltűnnek
amikor eltűnik
a jelen...









1 megjegyzés:

  1. sajnos a slam időkorlátjához ez a szöveg kicsit hosszú. ezért kétféleképpen fogom elmondani.

    versenyen, slammerek látogatta közegben a konzervatív szakaszból ez a részlet kimarad:

    A jegybank elnöke megnyugtató szavakkal fordult a lakossághoz az M1 Híradójában: miszerint bár
    a jelenések valóban gyakran eltűnnek
    amikor eltűnik
    a jelen,
    a nyilvánvalóan idegen érdekeket képviselő támadás nem ingatta meg a magyar nemzeti valutát.

    és a liberális blokkból kimarad ez a blokk:

    A Kétfarkúak megkísérelték színes festékkel a repedezett járdákra festeni, hogy
    a jelenések eltűnnek
    amikor eltűnik
    a jelen
    de a feliratok néhány napon belül szintén eltűntek.

    szélesebb, a slamközeggel ismerkedő közönség előtt, Magyarisztánban bárhol e két blokk szerepel a szövegben, viszont kimarad a slammereket érintő összes szubkulturális utalás...

    végül csak emlékeztetőül idemásolom a végét, ami szintén kimarad, de mindenhol:

    Önök az RTL Híradóját látják, nyugodtan kapcsoljanak el, ha tudnak hova...

    nem hagyom a szövegben - nincs rá szükség.

    végezetül: azt hiszem ez életem első szövege, ahol a formát és előadást messzemenőkig meghatározta a tartalom. túl a saját ízeimen, nagyképűen: a stílusomon. kíváncsi leszek, hogy szól majd.

    VálaszTörlés